2019-2020 GÜZEL SANATLAR SINAVLARI ve TAVSİYELER




Bu sene güzel sanatlara hazırlık süreci geçirmiş birinin bulunduğu bir ekip olarak, arkadaşımızı karşımıza aldık ve tüm durumları öğrendik. Dedik anlat bakalım neler geldi bu sene başına.
Ne merak ettiysek sorduk.
Biz baya bilgilendik açıkçası.
Umarız sizin de işinize yarar.



Güzel Sanatlara Hazırlık İçin Nasıl Bir Kurs Seçilmeli?

Tabi ki de seçeceğiniz kurs hakkında yorumlar ve tavsiyeler çok önemli ama çok da inanmamak lazım her şeye. Çünkü artık sosyal medyanın pek bir güvenilirliği kalmadı ve bilgilerin çoğu reklama odaklı karşımıza çıkmaya başladı.


Bir de başarı sıralamasına bakıp kurs seçme durumu var. Ona hiç odaklanmasanızda olur. Çünkü o listeler genellikle hep aynı kişilerin kazandığı farklı bölümlerin ve okulların yazılmasıyla oluşuyor. Bu yüzden çok uzun bir liste gibi duruyor o liste ama aslı öyle olmayabilir. Bütün mesele sizin çalışmanıza bağlı. Çok sakin kendi halinde bir atölyede çalışıp çok iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.


İlk bakacağınız şeylerden biri atölyenin çalışmaya ne kadar uygun olup olmadığına bakmak. Bu çok çok önemli.


Baktınız oldukça geniş, imkanları iyi bir atölye var kaşınızda hemen kaç kişinin gelip gelmediğini sorun. Eğer çok fazla insan varsa, balık istifi gibi dizilmişlerse koşarak uzaklaşın. Çünkü insan sayısı artıkça göreceğiniz ilgi de bir o kadar azalacak. Diğer yandan canlı model vb. durumlarında o kadar insanın dizilmesi sonucunda siz modeli bile göremeceksiniz. Bu tip ortamlarda uyuşmazlıklar ve çatışmalarda olacak. O yüzden az öz insan alan bir atölye bulmaya odaklanın. 


Size o güne kadar yapılan çizimler ya da sosyal medyada paylaşılan çizimler gösterilecek! SAKIN KANMAYIN! Çünkü o instagram postları ve yapılan çalışmalar hep atölyenin en iyi çizenlerinin çizimleri. Bu tip durumlarda bir yerleri kazananların, derece yapanların çizimleri çekiliyor sadece, sadece o iyi çizimler gösteriliyor size ve siz sanki tüm atölye o kadar iyi çiziyor sanıyorsunuz. Alakası yok! Onların o dönemin iyi çizen birkaç kişisinden başkası değil. Sonra kursa başlıyor ve hayal kırıklığına uğruyorsunuz.


Güzel sanatlar kursuna yazılmadan önce bir hafta deneme süresi isteyin. İnsanların çizimlerine, gelişmelerine ve genel seviyeye bakın. Özellikle ortamın huzurlu olup olmamasına odaklanın. Çünkü çok garip insanlar karşılacaksınız. Sizi rakip gibi gören, çizimlerinize abuk sabuk yorumlar yapan insanlarla uğraşacaksınız. Zaten çok stresli bir süreç bu. Huzuru seçin.


Kursa ilk başladığınızda eğer düzenli çizim yapan eğitimli biri değilseniz iki ay uykusuz kalmayı, inanılmaz zorlanmayı, bir türlü bir şey çizememeyi göze alın. Hep öyle olur. Hem figür öğren, hem giysi giydir kumaş yapısını çöz, ,hem obje çizmeyi öğren hem de arka plan yerleştir derken, kulaklarınızdan duman çıkacak. Evet, çıkacak!


Kesinlikle canlı model olup olmadığını sorun. Figür denilen şey 3 boyutlu olarak öğrenilir. Öyle kağıt parçasına bakarak, 2 boyuttan 2 boyutlu çizim yaparak figür örenilmez. Hafta en az 1 gün canlı model çalışması olmalı.


En önemli konulardan biri, durmadan eğitmenler değişiyorsa, atölye sahibi düzenli olarak orada bulunmuyorsa kısa sürede uzaklaşın. Çünkü durmadan farklı çizgilere sahip insanlarla muhattap olacaksınız demektir. Sabit eğitmen şart! Bir de daha üniversite okuyan mezun olamamış eğitmenler çok toy! Az paraya adam tutuyor orası demektir. Ama bu durum her yer için geçerli değil. Bazı yerler asistan olarak çok iyi öğrencileri kapıyor ve sorun çıkmıyor.


Durmadan kağınızdaki çizimler silinip yeniden çiziliyorsa. Eğitimenler sizin çizim sürecinizi uzaktan sakince seyretmiyorsa durumlar pek iyi gitmiyor demektir. Tabi ki de bir süre sizin başınızda duracaklar ama bir süre sonra sizi rahat bırakmalılar. Sizin kendi kendinize o kağıt ve çizimle savaşıp gelişmeniz lazım. Özellikle tüm figürünüzü silip silip yeniden çiziyorsa birileri, bilin ki figürü sırf bu yüzden öğrenemezsiniz. Hatalarınız düzelten ama çiziminize ciddi müdahelede bulunmayan bir kurs bulmanız hayati önem taşıyor. Unutmayın sınavda tek başınıza çizim yapacaksınız. Hata yaptıysanız bunu sınavda siz tek başınıza fark edip düzeltmelisiniz.


Bunlara dikkat edip içinize sinen bir yer buldunuz mu, bir de sıkı bir çalışma dönemine girdiniz mi önünüz açık demektir.





Güzel Sanatlar Sınavlarında Olası Durumlar ve Tavsiyeler


Öncelikle girebileceğiniz kadar sınava girin. Yok ben özel üniversitelerde okumak istemiyorum, kendimi yormak istemiyorum diye bir şey yok. Hatta ben kendi şehrimde okuyacağım algısını da yıkın. Biraz şehir dışına çıkın, yeni ortamlar görün, ufkunuz açılsın.


Girdiğiniz her sınav sizin için harika bir tecrübe. Alacağınız her sonuçta başarınızın göstergesi.Diğer yandan özel üniversitelerden aldığınız bursları her zaman cebinizde tutun. İşinize yarayacaktır. Unutmayın, birçok özel üniversite çok iyi akademisleri kadrosuna alıp oldukça iyi eğitim veriyor. Nerde mutlu olacağımız da belli değil. Belki içinize en çok o üniversite ve imkanları sinecek, ne belli!


Tabi ki de çok heyecanlanacaksınız. Bu durumu verimli kulanın. Birçok insan zamanın yetişmemesinden korkuyor mesela. İşte o heyecan sayesinde çok kısa sürede çizmeye başlıyorsunuz. Birçok insan 2 saatte bitmişti, son saati ton atmaya ayırdım diyor. O yüzden zamanım yetmeyecek fikrinden kurtulun. Diğer yandan bu durum genellikle Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi için geçerli çünkü size 3 saat gibi bir süre veriliyor. Ne kadar kağıt boyutu 50-70 de olsa rahat rahat yetiyor o süre.


Ama bu durum Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi için farklı. Size 35-50 kağıt veriliyor ve bölüm sınavlarında süreniz 1 saat! İşte o noktada sakin olun. Unutmayın Marmara Güzel Sanatların bölüm sınavlarında 2 tane aynı boyutta kağıda çizim yapacaksınız. İlk önce size soru okunuyor sonra hemen çizmeye başlıyosunuz ve herkes sizin gibi daha çizgisel çizmeye başlıyor. Mesele çizmek istediğinizi en temiz şekilde çizmek. Herkes öyle çizecek. İlk soru okunacak, 1 saat verilecek, sonra 2. soru okunacak gene 1 saat verilecek. Sorular bir kağıda yazılı şekilde verilmiyor. Okunan soruları duralite ya da yanınızda götürmeniz geren sınav kağıdına yazabilirsiniz. En azından durum 2019 yılı yetenek sınavları için böyle idi.


Bazı sınavlarınız çakışabilir ya birinden birini seçeceksiniz ya da her ikisine de yetişmeye çalışacaksınız. Şöyleki bazı sınavlar Aynı güne denk geliyor ama aralarında 2 3 saat fark olabiliyor. Bu tip durumlarda sakin olun. İnanın her ikisine yetişen ve başarılı olan bir sürü insan var. Özellikle kestirme yolları çok iyi araştırın. Taksi tutmak her zaman en garanti yöntem.


Bu bir günde 2 sınava birden girmemenin çok bir büyük avantaj olduğunu unutmayın. Çünkü ilk sınavda eliniz açılıyor. Her sınavdan önce yapmanız gereken düz çizgi ya da daire çizme pratiklerini ilk sınavda hallediyorsunuz. Genellikle ikinci sınav daha rahat ve başarılı geçiyor hatta.


Ay ben bu üniversiteyi kazanadım, yedeklerine bile giredim diye bir şey yok! Hiçbir yeri kazanamayıp son girdiği sınavda direkt asiller listesine giren o kadar çok insan var ki! Tahmin edemeyeceğiniz kadar çok yaşanıyor bu olay. Bu durumun bir açıklaması daha var tabi ki de. Birçok insan istediği bölümü kazandığı için diğer sınavlara girmiyor mesela ya da bu sisteminden bıkıp burs aldığı üniye kayıt yaptırıp evinde dinlenen de oluyor. Her bölüm sınavına farklı sayıda farklı seviyelerde insanlar giriyor. Her bölüm sınavında farklı çizgiler ve yetenekler arıyor. Sizin çok temiz ve düzgün çizginiz resim bölümünde pek göze batmazken, grafik veya seramik bölümde çok dikkat çekip yüksek puanlar alabiliyor. Yani kendinize güvenmeye devam edin ve vazgeçmeyin.




2019-2020 Güzel Sanatlar Baraj Soruları

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar 2019-2020 Baraj Soruları

Sabah Grubu: Annesi ile bir restauranta yemek yiyen bir çocuk ve onlara hizmet eden bir garson.
Öğle Grubu: Babası ile ayakkabıcı dükkanına ayakkabı almaya giden bir çocuk ve onlara yardımcı olan bir çalışan.

Süre: 3 saat
Kağıt Boyutu: 50-70

Işık Üniversitesi Üniversitesi Güzel Sanatlar 2019-2020 Sınav Sorusu (Tek Aşama)

Ayakkabısını bağlana bir figürü hayal ettiğiniz bir mekanda resmediniz.

Süre: 2 saat
Kağıt Boyutu: 35-50

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar 2019-2020 Baraj Soruları

Sabah ve öğre grubuna aynı tip sorular soruldu.
3 tane 3 boyutlu objenin açılımının bulunduğu kağıtlar dağıtıldı.
Bu açılımı verilen objelerin 3 boyutlu halinin çizimini ve 1 tane figür istendi.

  Süre: 1.5 saat
Kağıt Boyutu: 35-50
Kağıdının yatay tutulması istendi.

Örnek olarak:



2019-2020 Güzel Sanatlar Alan Soruları

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar 2019-2020 Alan Soruları

Resim: Çocuğunun oyun parkında kaydırağa çıkmasına yardımcı olan bir baba, onları seyreden yaşlı bir kadın.

Süre: 3 saat
Kağıt Boyutu: 50-70

Heykel: Bir heykel sergisini gezen 3 figür çiziniz.

Süre: 3 saat
Kağıt Boyutu: 50-70

Seramik: Bir sanat sergisini gezen 2 figür çiziniz.

Süre: 3 saat
Kağıt Boyutu: 50-70

Sahne - Dekor: Yeraltından gerçeküstü bir mekana inen kanalizasyon işçisiyle karşılaşan bir kadın ve çocuğunu çiziniz.

Süre: 3 saat
Kağıt Boyutu: 50-70

Geleneksel: Bir antikacı tezgahındaki ahşap, metal, cam, kumaş vb. şeylerden yapılmış parçalardan birini inceleyen bir figür çiziniz.

Süre: 3 saat
Kağıt Boyutu: 50-70

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar 2019-2020 Alan Soruları

Resim: 
İlk soru: İletişim, insan ve çevre kavramlarını en az 3 figür ile resmediniz.
İkinci soru: Bir masa, sandalye, merdiven, kumaş ve seçeceğiniz organik form ile komposizyon oluşturunuz.

 Her soru için
Süre: 1 saat
Kağıt Boyutu: 35-50
(Kağıtlar yatay tutulacak)

Seramik:
İlk soru: En az 3 figürle bir kır düğünü resmediniz.
İkinci soru: Elinde şemsiye olan bir anne ve kızı çevresi ile resmediniz (Sulu boya olarak istendi.)

 Her soru için
Süre: 1 saat
Kağıt Boyutu: 35-50
(Kağıtlar yatay tutulacak)

Tekstil:
İlk soru: Bir cam vazo içinde kurumuş çiçekler resmediniz.
İkinci soru: İpek elbise, deri ceket ve kot pantolan giymiş en az 2 figürlü komposizyon. (Sulu boya olarak istendi.)

 Her soru için
Süre: 1 saat
Kağıt Boyutu: 35-50
(Kağıtlar dik tutulacak)

Heykel:
İlk soru: Kumaş ile kaplanmış bir heykel parçası konulmuş ve bunun çizilmesi istenmiş.
İkinci soru: Motorsiklet tamiri yapan iki figür resmediniz.

 Her soru için
Süre: 1 saat
Kağıt Boyutu: 35-50

SORULARIN BİLGİSİ GELDİKÇE GÜNCELEME YAPILACAKTIR.

Hiç yorum yok:

Fikrinizi almak isteriz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.